en smakebit på jomfrufødsel og andre metaforer

Eksempel en: Den endeløse krigen mellom Israel og Palestina (etterhvert med flere andre stater involvert som har egne interesser i konflikten). "Det hellige land", som "Gud" i følge Bibelen ga til Abraham - er ikke et fysisk land. Det er et indre land(-skap). At "Gud" lovet dette landet til alle hans etterkommere, betyr at dette indre landet er tilgjengelig for alle. Så for de som ønsker å komme til "Det hellige land",  er det på tide å legge ned våpnene og gå inn i seg selv. Det er det eneste stedet det kan erfares. (Jeg skriver "Gud" i anførselstegn. Det er et ord som på lik linje med religioner har blitt mer misbrukt enn noe annet. )

We can divide people into two groups. Those who take the metaphor literally and those who see it as a lie.
— Joseph Campell

Eksempel to: Jomfrufødselen. Ser vi på utsagnet til Joseph Campell, har vi de som tar jomfrufødselen bokstavelig. De tror at Maria fødte Jesus uten å ha samleie med Josef. Den andre gruppen avfeier hele historien som tull. Å unnfange et barn uten sex er umulig! Men dette er en metafor! Dette er en indre fødsel er tilgjengelig for alle.

Disse eksemplene og forklaringer er ikke på noen måte fullstendige, de er ment som smakebiter.

Også har vi fortellingen om Aladdin og lampen. Eller folkeeventyret om kona som fikk tre ønsker.  Eller alle mytene som symboliser sjelens indre og det kollektivt ubevisste.  Det blir til en annen gang.